De reistijd is fors toegenomen; scholieren en werknemers komen niet op tijd op school en werk. Foto: Mieneke Lever-van Dieren
De reistijd is fors toegenomen; scholieren en werknemers komen niet op tijd op school en werk. Foto: Mieneke Lever-van Dieren (Foto: mieneke lever-van dieren)

Reizigers willen buslijn 81 graag terug

Door Mieneke Lever-van Dieren

Het regent klachten in de regio

Inwoners van Gorinchem, Arkel, Meerkerk, Lexmond en Vianen willen hun oude, vertrouwde busdienst lijn 81 door de dorpskernen terug. Sinds de overname van het streekvervoer van Arriva door Qbuzz en U-OV, in december, regent het klachten in de regio Vijfheerenlanden/Alblasserwaard. Al vierduizend boze reacties. Vooral het vervoer Utrecht-Gorinchem is een drama.

REGIO - Reizigers zeggen unaniem dat onmiddellijke terugkeer van vervoerder Arriva het enige is dat moet gebeuren. 'De dienstregeling van lijn 81, die jarenlang tot volle tevredenheid is uitgevoerd, moet meteen worden hersteld', menen zij. Een inwoonster van Meerkerk reageert dat de overstap op de provinciale weg 214 van bus 81 naar 387 richting Gorinchem een heel gevaarlijk punt is. Net als de oversteek op de A27 om de 387 te kunnen nemen. 'Het lost echt niets op om extra bussen in te zetten', meent een ander. Ook de reistijd is fors toegenomen; scholieren en werknemers komen niet op tijd op school en werk.

Levensgevaarlijk

Wie vanuit Ameide en Lexmond naar Gorinchem wil reizen, moet met bus 90 of 94 eerst naar Vianen richting Utrecht, om op de Lekbrug oost een overstap te maken naar Lekbrug west, om daar snelbus 387 te kunnen nemen. Ook het lopen en oversteken op provinciale weg 227, bij halte De Zoom en halte Nieuwe Rijksweg, is levensgevaarlijk. Bushaltes zijn onbeveiligd; zonder abri, camera, voetpad, stoplicht of verlichting.

Lijn 90 moet ook terug

Ook lijn 90 Rotterdam Zuidplein-Utrecht moet terug, vinden ontevreden reizigers. Deze bus rijdt overdag niet verder dan Schoonhoven/Gelkenes en 's avonds is Ameide al het eindpunt. Ook hier moeten scholieren en werknemers tussen Rotterdam en Schoonhoven maar zien hoe ze op school en werk komen. Ze moeten worden gebracht door ouders of collega's

Vaak niet op tijd

'Waanzin', reageert een ouder uit Nieuwpoort, die een in Utrecht werkende dochter - die in Lexmond woont - moet brengen en halen. Taxibusjes en belbussen van vervoersbedrijf Juijn uit Rossem, die tijdens daluren en in weekends worden ingezet, rijden vaak niet op tijd, vertelt Andries uit Lexmond. 'Geen ov-chip incheck, geen verlichting aan de voorzijde of busnummer en bestemming én geen bel. Voor senioren is het echt niet te doen. Ze kunnen niet naar het Beatrixziekenhuis in Gorcum, zwemmen of winkelen. Die moeten maar achter de geraniums blijven.'

Geen gehoor

Het lijkt een centenkwestie. De beide provincies en busmaatschappij Qbuzz schuiven het op elkaar af. Klagende reizigers krijgen ook geen gehoor bij de provincie of de vervoerder.


Het duurt niet lang meer of er vallen slachtoffers, want de bussen moeten regelmatig een noodstop maken voor reizigers die te laat worden opgemerkt.

Meer berichten