LinQ zingt in de traditie van het barbershop-singing, ontstaan in Noord-Amerikaanse kapperszaken. Beeldmaker Hans Martens Fotografie
LinQ zingt in de traditie van het barbershop-singing, ontstaan in Noord-Amerikaanse kapperszaken. Beeldmaker Hans Martens Fotografie (Foto: http://www.beeldmaker.nl)

Optreden LinQ en Rob Witteveen in GO

Door Jeroen Danz

Accordeon en a cappella fuseren

Het a capella kwartet LinQ en accordeonist Rob Witteveen treden op zondag 27 januari op in Stadspodium GO. Het is een eenmalige en unieke samenwerking. Leerdammers Jacqueline de Vries en Rob Witteveen vertellen vol enthousiasme over het optreden, waarbij de muzikale raakvlakken tussen de zo verschillende stijlen veeltalliger zijn dan op het eerste gehoor verwacht.

LEERDAM - LinQ bestaat inmiddels zeven jaar en wordt, naast Jacqueline, gevormd door Inge-Marie van Klaveren, Marieke Munster en Nance Vermaning. Zij hebben elkaar leren kennen in Geldermalsen, bij barbershopkoor The New Harvest Singers. "Daar deden we mee aan een estafette," vertelt Jacqueline. "Bij toeval zongen wij daar met zijn vieren en het klonk meteen bijzonder. Iedereen zei dat we daar iets mee moesten doen. Zo ontstond LinQ." En met succes. Het kwartet viel regelmatig in de prijzen bij wedstrijden, waaronder de eerste plaats bij de Landelijke Barbershop Kampioenschappen in 2017. "Daar moeten we wel wat voor doen. Het heet niet voor niets close-harmony. We zingen de liedjes met vier stemmen en dat vereist afstemming. Je moet elkaar van dienst zijn om een mooi geheel te krijgen."

Professionele instelling

Om dat goed te doen, vereist een professionele instelling. "Daar zoeken we ook begeleiding voor. We huren regelmatig coaches in om beter te worden. En dan niet alleen om beter samen te zingen, maar ook hoe we het overbrengen. We willen het publiek graag laten zien wat we voelen, het verhaal overbrengen."

LinQ zingt in de traditie van het barbershop-singing, ontstaan in Noord-Amerikaanse kapperszaken. Tijdens het wachten op de knip- of scheerbeurt werd de tijd gedood met zingen. Instrumenten waren vaak niet aanwezig, dus werd er met meerdere zanglijnen en meerstemmig geïmproviseerd. "Barbershop vereist dus een speciaal soort arrangement," legt Jacqueline uit. "Die werk je niet zomaar uit. Dat is echt werk voor een professional. Die arrangementen kopen wij dan ook in Engeland en Amerika."

Rob Witteveen is gevraagd het programma, van luchtige up-tempo liederen van LinQ, af te wisselen met zijn favoriete melancholieke Zuid-Amerikaanse accordeonstukken. "Muzikaal past LinQ heel goed bij wat ik doe op de accordeon," weet Rob. "Ik zoek ook zoveel mogelijk naar overvloeiende meerstemmige lijnen op mijn instrument." Het optreden wordt gezamenlijk afgesloten. Rob: "In 1966 hoorde ik God Only Knows van The Beach Boys op een jukebox in de lokale friteszaak. Ik vond het zo fantastisch, dat het budget voor mijn patatje in de machine verdween. Het is altijd een wens geweest dat nummer nog eens te mogen spelen met meerstemmige zang. Dat gaat nu meer dan vijftig jaar later dus eindelijk gebeuren."

Het optreden in GO begint op zondag 27 januari om 15.00 uur, de foyer is vanaf 14.30 uur open. De entreeprijs is 15 euro, inclusief een drankje. Voor reserveringen: zie de website www.go-leerdam.nl

Meer berichten