Als alles volgens plan verloopt, dan worden de appartementen in het voorjaar van 2020 opgeleverd.
Als alles volgens plan verloopt, dan worden de appartementen in het voorjaar van 2020 opgeleverd.

Kleurrijk Wonen start bouw 34 BENG appartementen

Binnenkort wordt door woningcorporatie Kleurrijk Wonen de eerste paal geslagen voor de bouw van 34 energiezuinige appartementen in de wijk Broekgraaf. Als alles volgens plan verloopt, dan worden de appartementen in het voorjaar van 2020 opgeleverd.

Door Mimi van Rossem

LEERDAM - Kleurrijk Wonen speelt hiermee in op de grote vraag naar energiezuinige levensloopbestendige appartementen, geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Want dat er vraag is naar energiezuinige en betaalbare appartementen werd al snel duidelijk tijdens de drukbezochte informatieavonden die het afgelopen jaar zijn gehouden. Tijdens deze avonden kregen de toekomstige bewoners en geïnteresseerden alle ins en outs te horen over dit appartementengebouw, dat door aannemer Van Wijnen aan de Keizerrood in de wijk Broekgraaf wordt gebouwd.

In het drie lagen hoge gebouw komen 34 appartementen; 15 appartementen van 70 vierkante meter en 19 van 80 vierkante meter. Onderling zijn de appartementen verschillend ingedeeld. Zo kunnen de toekomstige huurders kiezen uit een indeling over de breedte, waarbij de keuken deel uitmaakt van de woonkamer. Of een doorzon-appartement, waarbij de keuken in het midden is gesitueerd.

Bijna Energie Neutraal Gebouw

Woonconsulent Nadine Vossebeld merkt hierover op: "In het doorzon-appartement ontstaat, doordat de keuken in het midden wordt gesitueerd, een woonkamer en een woonkeuken gedeelte." De appartementen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) eisen. Dit wil zeggen: de appartementen zijn gasloos en worden zó goed geïsoleerd, dat ze bijna niet meer bijverwarmd hoeven worden. Verder krijgt ieder appartement vijf eigen zonnepanelen en energiezuinige installaties voor de (vloer) verwarming, verkoeling, ventilatie en warm tapwater. De appartementen zijn rollator-geschikt en in de bergingen komen aansluitingen om scootmobielen of de elektrische fiets op te laden. Ook krijgt het gebouw een lift, maar echt geschikt voor gehandicapten zijn de woningen niet.

De huren bedragen tussen de 607 en 696 euro per maand. Hier komt nog ongeveer 35 euro aan servicekosten bij voor het schoonmaken en elektra in de algemene ruimtes. Projectmanager Judith Consen, vertelt dat Kleurrijk Wonen eerder al 20 grondgebonden woningen in deze nieuwe wijk heeft gebouwd. Volgens prestatieafspraken vermeld in het convenant "100 woningen in 5 jaar Broekgraaf', dat door Kleurrijk Wonen en de gemeente in 2017 werd ondertekend, worden in de nabije toekomst nog 66 woningen ontwikkeld.

Nog in gesprek

Consen: "Of dit - gezien de grote vraag die er is - ook appartementen worden, daarover zijn we nog in gesprek." Dat er meer vraag is naar appartementen wijt Consen niet alleen aan de vergrijzing van Nederland, maar ook aan de veranderende gezinssamenstellingen. Tijdens de bouw zijn er verschillende feestelijke momenten en ontmoetingsmomenten, zodat de nieuwe bewoners hun appartementen kunnen bezichtigen en kennis met elkaar kunnen maken. Inmiddels konden doorstromers al reageren. Zij krijgen als eerste de keuze voor een woning.

Vanaf half februari kunnen overige woningzoekenden reageren via Woongaard.

Meer berichten