"Ik wil niet op een lijnbus hoor", zegt Wim Groeneweg, "maar op een tourbus, waar je veel contact hebt met de mensen." Foto: Jacques Stam
"Ik wil niet op een lijnbus hoor", zegt Wim Groeneweg, "maar op een tourbus, waar je veel contact hebt met de mensen." Foto: Jacques Stam (Foto: )

Van burgervader tot touringcarchauffeur

Door Jacques Stam

VIANEN - Zoals iedere jongen in zijn jeugd wel brandweerman of vuilnisman wil worden, zo wilde Wim Groeneweg - voormalig burgemeester van Vrijstad Vianen - buschauffeur worden. "Ik vond het geweldig. Het leek me geweldig om met zo'n mooi glimmende bus rond te toeren. En nu kan het dus. Sinds ik ambteloos ambtenaar ben, heb ik volop vrije tijd heb. Ik ben een opleiding gaan volgen voor mijn groot rijbewijs en heb inmiddels mijn theorie gehaald. Best pittig hoor."

"Ik heb gewoon veertien dagen van 's morgens negen uur tot 's middags vijf uur in een klas gezeten", legt Groeneweg uit. "Ik moest van alles leren over motortechniek en over papieren. Vooral dat papierwerk was pittig. Over die motortechniek zei mijn leraar nog: Als ie het niet meer doet; gewoon laten staan en wachten op een monteur", grinnikt hij. "Nu wacht ik op het CBR, wanneer ik mag rijden voor mijn praktijk. Ik wil niet op een lijnbus hoor. Ik wil gewoon met een tourbus, waar je veel contact hebt met de mensen. Ze gewoon een beetje animeren. Een beetje aanmodderen. Lijkt me heerlijk."

Ambteloos geworden

Bijna acht jaar was Wim Groeneweg burgemeester van Vrijstad Vianen. Door de fusie van Leerdam, Zederik en Vianen is hij, door wat onverkwikkelijke zaken buiten hem om, ambteloos geworden. De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden wilde hem niet. "Dat was een enorme tegenvaller. Met hart en ziel heb ik me ingezet voor het resultaat dat het nu geworden is. 'Vijfheerenlanden fusie' was míjn fusie. Ik voel me geen slachtoffer hoor, maar ben wel teleurgesteld. Ik was ook Wim Groeneweg als burgemeester. Mijn burgemeesterschap is wel mijn identiteit geworden."

"Ik heb het een groot voorrecht gevonden dat ik, als boerenpummel Wim Groeneweg, burgemeester mocht zijn van Vrijstad Vianen. Ik ben me gaan identificeren met die stad. Ik ben bijna familie geworden met de stad Vianen. Ik heb dan ook ongelooflijk veel waardering gekregen bij mijn afscheid."

"En nóg krijg ik bloemen en kaarten als blijk van waardering", zegt Groeneweg. "Maar ik voel me wel aan de kant geschoven. Nee, ik ben niet in een zwart gat gevallen, maar ben wel een beetje onrustig. Ik doe boodschapjes en, niet te vergeten, ik werk nog dagelijks 's morgens aan mijn conditie. Alleen doe ik dat nu een uurtje later. Ik zwem driemaal per week zo'n twee á drie kilometer en loop drie keer in de week zo'n 8 kilometer hard. 's Zondags neem ik vrij."

Nog steeds populair

Dat hij nog steeds populair is, blijkt als we voor de foto naar vervoersmaatschappij Pouw gaan. Daar wordt hij hartelijk ontvangen en de mooiste bus wordt voorgereden.

Hij krijgt ter plekke door de directie een baan aangeboden als hij geslaagd is. De breed glunderende Wim Groeneweg merkt op: "Dat zien we nog wel."

Meer berichten