Het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse zijn met de 8-5 overwinning binnen.Foto: Corstiaan Aantjes
Het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse zijn met de 8-5 overwinning binnen.Foto: Corstiaan Aantjes (Foto: )

Waterpolodames SG de LINGE/PCG kampioen

LEERDAM - Dames 1 van SG de LINGE/PCG speelde zaterdag in een bomvol Leerdams Berenschot tegen de belangrijkste tegenstander, dElft 1. Bij winst was men zeker van het kampioenschap. De dames wonnen met 8-5 en zijn dús kampioen.


Het team vloog zaterdag uit de startblokken en moest de eerste twee minuten de zenuwen onder controle zien te krijgen. Na twee missers op de goal maakte Floor Groenenveld na tweeënhalve minuut de openingstreffer. Deze werd direct gevolgd door een uitsluiting, die direct beantwoord werd door de tegenstander; 1-1. Na een snelle uitbraak daarna van opnieuw Floor Groenenveld werd het 2-1. Amper tien seconden later wist Kimberley de Pater de bal te veroveren en schoot de 3-1 in de kruising.

De dames speelden gedisciplineerd en goed samen. Er waren mooie uitbraken en de tegenstander wist hier niet op te anticiperen. Floor Groenenveld trof opnieuw het doel; 4-1. De supporters lieten goed van zich horen. Met nog een seconde op de klok wist Kimberley de Pater met een prachtig afstandsschot van een meter of 13 in de kruising de eerste periode te eindigen met een 5-1 voorsprong.

Meer grip

De tweede periode begon al snel met een uitsluiting aan de Leerdams/Gorinchemse zijde. De dames uit dElft kregen meer grip op hun eigen spel, waarmee ze de thuisploeg steeds meer onder druk zetten en het samenspel aan deze zijde minder vloeiend liep. Er volgden aan beide kanten nog twee uitsluitingen. Van deze overtalsituaties maakten beide geen gebruik. dElft maakte in deze periode de 5-4 aansluiting. De vele meegekomen supporters moedigden hun speelsters aan gelijk te maken. Na een peptalk tussen de tweede en derde periode van coach Freek Brouwers, moest de focus weer op de wedstrijd zijn. De derde periode begon direct weer met een uitsluiting, niet lang daarna gevolgd door een uitsluiting aan dElftse zijde. Het tempo in de wedstrijd lag aan beide kanten hoog. Door stevig verdedigend werk van beide teams en goed keeperswerk van Tosca Kortleve van de thuisploeg, bleef de stand lang hetzelfde. Beide teams hadden het spel op de rit, waren aan elkaar gewaagd en gunden elkaar geen kans. Met nog 45 seconden op de klok kreeg Merel van der Veen het verschil weer optwee doelpunten. De tribune in ontplofte bijna, er was weer een marge van 6-4. Voor beide partijen was het in de vierde periode alles of niets. De SG moest de voorsprong zien te houden, de bezoekers moesten in de aanval. Na twee minuten opende dElft de score 6-5. Van beide kanten lieten de meegekomen supporters zich goed horen en probeerde hun dames naar de overwinning te schreeuwen, er stond nog niet vast wie er met de overwinning vandoor ging .

Mooi afstandschot

Met nog zo'n tien minuten was het Antoinique de Joode die met een mooi afstandsschot trefzeker was; 7-5. Iris Schepers kwam 30 seconden later opnieuw vrij voor de keepster te liggen en maakte er 8-5 van. Twintig seconden voor tijd kreeg dElft nog een strafworp. Tosca Kortleven stopte deze.