Alle jongeren werden ingeënt tegen meningokokken ACWY.
Alle jongeren werden ingeënt tegen meningokokken ACWY.

Grote opkomst meningokokken-vaccinatie Leerdam

Door Lex van Steenis

LEERDAM - In het Dak is op vrijdag 5 april gevaccineerd tegen meningokokken, een zeer gevaarlijke ziekte waar je zelfs aan kunt overlijden. Jongeren uit Leerdam en omstreken die geboren zijn vanaf 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 kregen een uitnodiging op de mat om zich afgelopen vrijdag te laten vaccineren. De GGD is zeer tevreden over de opkomst in Leerdam. In totaal hebben 841 jongeren gehoor gegeven aan de uitnodiging.

 

Alle jongeren werden ingeënt tegen meningokokken ACWY. De afgelopen jaren neemt vooral type W toe. Afgelopen jaar waren er in Nederland 113 gevallen. In 2018 zijn 22 mensen overleden aan dit type. In het verleden werden er per jaar drie of vier mensen getroffen. Vooral onder jongeren neemt het aantal ziektegevallen toe. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft daarom besloten deze doelgroep te vaccineren. Daarmee hoopt hij indirect de hele bevolking te beschermen.

Opgelucht

In het Dak werd er tussen 13.00 en 18:00 uur aan de lopende band gevaccineerd. Op een paar tranen na liepen de meeste jongeren na de prik weer opgelucht naar buiten. Zo ook 17-jarige Gina van der Seijs: "Ik heb er helemaal niet over getwijfeld of ik de prik zou halen. Ik wilde echt niet het risico lopen om besmet te raken met Meningokokken. Na het zien van de reclame van de GGD op social media heb ik aan mijn ouders medegedeeld dat ik de prik graag wilde halen. Mijn vriendinnen hebben hem niet allemaal gehaald vanwege prikangst. Ik heb mij niet door hun laten beïnvloeden en ben bij mijn standpunt gebleven. De prik heb ik gewoon gehaald. Het viel ontzettend mee en ik ben blij dat ik ben gegaan."

Prikangst

Niet bij iedereen ging het prikken vanzelf. Voor mensen met prikangst blijft het halen van een inenting toch een hele opgave. Toch is het goed om te zien dat jongeren met prikangst zich hier uiteindelijk toch overheen zetten en besluiten om te komen. Zo ook Dominique Franken: "Ik ben sinds kind al bang voor prikken, omdat ik als klein meisje meerdere keren verkeerd ben geprikt. Dat kan ik mij nog heel goed herinneren. Van mijn moeder moest ik de prik toch halen. Iemand uit mijn broers examenjaar is aan Meningokokken overleden. Toen kwam het erg dichtbij. Mijn moeder heeft mijn broer van 22 toen gelijk bij de huisarts laten vaccineren ondanks hij buiten de risicogroep van het Rijksvaccinatieprogramma viel. Gelukkig viel de prik ontzettend mee.

Herinnering

Zoals bij iedere vaccinatie geeft helaas niet iedereen gehoor aan de oproep om zich te laten vaccineren. Alle jongeren die de uitnodiging genegeerd hebben, zullen nog een herinnering ontvangen.

Het vaccineren van de jongeren gebeurt in rondes. Niet alle jongeren hebben nu een uitnodiging ontvangen. Die krijgen ze op een later tijdstip.

Meer berichten