Gebroeders 't Lam zijn tijdens de oldtimerrit in Lexmond en Vianen weer te zien met hun rode Daf. Foto: Mieneke Lever-van Dieren
Gebroeders 't Lam zijn tijdens de oldtimerrit in Lexmond en Vianen weer te zien met hun rode Daf. Foto: Mieneke Lever-van Dieren (Foto: )

'Prutsen aan auto's is een soort ziekte'

Binnenkort rijden Gerrit en Bert 't Lam weer mee met de Oldtimerrit in Lexmond en Vianen. In hun identieke vrachtwagens, een Daf van 1962 en één van 1972. Al vanaf de eerste Zederikdag zijn ze van de partij. "Als je zo'n wagen klaarmaakt, dan moet je er wel mee rijden."

Door Mieneke Lever-van Dieren

HEI-EN BOEICOP - Bert 't Lam vertelt hoe ze in 1987 een oud barrel van een particulier kochten en er vervolgens vier jaar aan klusten om hem in de originele staat te krijgen. De andere was al eerder klaar. Gerrit 't Lam legt uit dat je dertig jaar geleden nog wel aan onderdelen kon komen, soms van een oude legervoorraad. "Daf onderdelen zijn nu bijna nergens meer te krijgen."

Leuk om te doen

Het prutsen aan oude auto's is een tijdrovende hobby, eigenlijk een soort ziekte, merkt hij lachend op. Bert: "Voor ons is het een voordeel dat we het klussen aan een vrachtauto voor zo'n negentig procent zelf kunnen oplossen, mensen met een personenauto besteden dat meestal uit. Wij vinden dat juist leuk om te doen en voor de technische zaken hebben we een goeie kennis die ons helpt; een vutter die monteur is geweest. Met elkaar komt het altijd goed."

Veel geduld

"Maar je moet wel veel geduld hebben hoor", weet Gerrit. "Het gaat niet zo snel, want overdag hebben we natuurlijk ons werk. Eigenlijk zijn we ook iets te nonchalant", vervolgt hij. "Tja, we zijn nu eenmaal geen types om alles netjes op te bergen, dus er raakt ook wel eens wat zoek…"

De beide broers hebben nog een Torpedo staan van 1962, die nog niet is opgeknapt en één van 1963 - die bijna klaar is - ook in de bedrijfskleur rood. En dan nog een Fiat 500, vanuit de tijd dat ze transportbedrijf 't Lam in 1981 overnamen van hun vader, die net voor de oorlog - in 1940 - met één vrachtauto zijn bedrijf begon.

Op de vraag of er nog meer oudjes bijkomen, constateren ze dat ze beter maar niets meer moeten aanschaffen. Want dan wordt de schuur toch echt te klein… En buiten laten staan is natuurlijk geen optie, dan roest ie weg.

Voorlopig houden ze het graag bij hun Daf, waar ze jaarlijks toch wel een kleine 2500 kilometer mee rijden. Bert: "We doen zo'n tien ritten per jaar. Met Lexmond en Vianen erbij hebben we er dan in zeven weken tijd al weer vier ritten opzitten. Weet je, als je zulke wagens klaarmaakt moet je er wel mee gaan rijden. Dat is gezellig. Je komt bekenden tegen en je bent er eens een dagje uit. Ja, vooral die saamhorigheid, daar doe je voor."

Oldtimerdagen

De Dafs van Gebroeders 't Lam zijn, in het kader van de Zederikdagen, in en rond Lexmond te zien op zaterdag 1 juni. Niet veel later, op zaterdag 15 juni, komende de vrachtwagens en hun berijders nógmaals in actie. Dán tijdens de Oldtimerdag in Vianen.

Meer berichten