Dit jaar rijdt de Jan Plezier ook weer mee. Foto: Stal Vonk
Dit jaar rijdt de Jan Plezier ook weer mee. Foto: Stal Vonk (Foto: )

Vijfheerenlandenrit met paard-en-wagens

LEXMOND - De zeventiende rit met paard-en-wagens in het kader van de Zederikdagen, vindt plaats op zaterdag 15 juni. "Er is wel sprake van een naamsverandering, sinds we gemeente Vijfheerenlanden zijn", vertelt Arnold Boulonois, bestuurslid en medeoprichter van de Stichting Zederikdagen. "We noemen het nu Vijfheerenlandenrit."

Door Mieneke Lever-van Dieren

De tocht is ongeveer 30 kilometer lang en voert door het eeuwenoude cultuurlandschap van de Vijfheerenlanden. Een aanrader voor elke paardenliefhebber en een must voor iedereen die oog heeft voor al het moois in deze streek.

De organisator van de rit is enthousiast over de grote inzet van sponsoren en de vele vrijwilligers. "Deze dagen kunnen alleen bestaan met medewerking van hen, wat ook de reden is dat ik de inschrijving laag kan houden. De kosten, inclusief gratis lot voor een boodschappenpakket, lunch, versnaperingen en een foto van de aanspanning, zijn slechts 10 euro per persoon. En kinderen tot 10 jaar mogen gratis mee."

"Als ik terugkijk op de Zederikdagen die destijds ontstaan zijn vanuit een clubje LOV'ers dat Lexmond op de kaart wilde zetten, dan kan ik alleen maar zeggen dat het echt draait om de ondernemers. Je doet nooit tevergeefs een beroep op ze en dan blijft het ook superleuk om te organiseren", vertelt Boulonois, die er destijds als stadsjochie via zijn schoonvader vanzelf inrolde.

"Jaarlijks rijdt er ook een Jan Plezier mee", aldus Boulonois. "Jammer genoeg kon dit vorig jaar niet gerealiseerd worden. Daarom zijn we heel blij dat we Stal Vonk uit Giessenburg hebben gecontracteerd om de route te verzorgen. We doen dit voornamelijk voor de ouderen, die zich kunnen inschrijven voor het Jan Plezier Arrangement. Voor hen is dat een leuk uitje. En wie nog mensen kent die het ook leuk vinden om deel te nemen aan de tocht; laat het ons weten."

Route

Dit jaar kan weer gebruik worden gemaakt van het terrein bij Paardensportvereniging De Kllesteynruiters in Lexmond, waar voldoende parkeerruimte is. Aanmelden 9.00 uur, inspannen 10.00 uur, vertrek 10.30 uur. De organisatie zorgt voor koffie, fris en versnaperingen onderweg.

De route gaat via Kortenhoeven richting Bolgarijensebrug over de Kanaaldijk tot aan eetcafé 't Trefpunt waar rond 11.30 uur op de Huibertweg de eerste eierstop plaatsvindt. Daarna gaat de rit via Hei-en Boeicop richting Schoonrewoerd, Leerdam/Loosdorp met een lunchstop bij Gijs Gerritsen rond 13.15 uur. De tocht wordt vervolgd via Leerbroek naar Middelkoop met een kleine stop bij manege Hoeve Versteeg rond 15.00 uur. Het vierde deel van de rit voert weer terug naar Lexmond waar tussen 16.00 en 16.30 uur de paarden en wagens worden verwacht voor de borrel en de bekendmaking van het winnende lot.

Aanmelden/inschrijven: paarden-enwagens@zederikdagen.nl en tel. 06 55107705; www.zederikdagen.nl

Meer berichten