De beelden van John Penning in de binnentuin van het Hofje maakten indruk op de bezoekers. (Foto: Rob Witteveen)
De beelden van John Penning in de binnentuin van het Hofje maakten indruk op de bezoekers. (Foto: Rob Witteveen) (Foto: Rob Witteveen)

Beeldende kunst verrijkt Leerdamse Glasdagen

Afgelopen weekeinde vierde Leerdam alweer de vierde editie van de Glas- en Kunstdagen. Die Kunstdagen zijn er vorig jaar aan toegevoegd, toen nog wat in de marge, ditmaal prominenter en meer in verhouding met het glasaanbod aan de Zuidwal. Daar stonden de vertrouwde witte pagodetenten en liep het meeste publiek in het zonnetje te flaneren.

Door Rob Witteveen

LEERDAM - De toevoeging van beeldende kunst verleent de Glasdagen een nieuwe dynamiek, want het glasaanbod aan de Zuidwal leek nogal op dat van voorgaande jaren. Veel kleiner glaswerk, met de nadruk op ambachtelijk vervaardigde sieraden met veelal de kunstenaar erbij in de tent. Zoals Jacky Geurts van Studio Jackaroo uit het Brabantse St. Anthonis. Zij geeft workshops in diverse glastechnieken voor het maken van zelf ontworpen glaskralen en sieraden. ,,Gisteren liep het nog niet zo'n storm, vandaag heb ik duidelijk meer aanloop,'' stelde ze zaterdagmiddag tevreden vast.

Aan de Markt en in de Kerkstraat stonden kramen met beeldend kunstenaars, waaronder ook diverse met hebbedingen en sieraden. Voor het echte monumentale werk moest je in het Hofje van Mevrouw van Aerden zijn, waar beelden van John Penning verspreid stonden opgesteld in de binnentuin. Sommige bezoekers toonden zich lyrisch over zijn werk; ze hopen dat zijn beelden volgend jaar daar ook weer te zien zullen zijn. Als het kwalitatief deze kant op gaat, mag er nóg wel meer nadruk op de beeldende kunst worden gelegd. Voor meer en mooiere glaskunst (en keramiek) kan de liefhebber begin november immers terecht bij de jaarlijkse Glas- en Keramiekbeurs in Cultureel Centrum Het Dak.

Niettemin kwamen de meeste bezoekers naar Leerdam voor het glasaanbod. Echtpaar Dijkstra uit Abcoude, op seniorenleeftijd, combineerde de Glasdagen met familiebezoek in de buurt. ,,Echte liefhebbers zijn we niet, maar toch willen we iets moois van glas aanschaffen om in de huiskamer te zetten.'' Twee vriendinnen, vijftigers uit Veenendaal, hadden zich al wat meer verdiept in de glaskunst en zochten naar betaalbare serviesdelen van bekende ontwerpers als Copier en Meydam. ,,Als we hier aan de Zuidwal niks vinden, gaan we nog even kijken naar de exposities en galeries in het centrum,'' lazen ze braaf van de plattegrond die bezoekers aangereikt kregen.

De streekmarkt op vrijdagmiddag wilde, net als vorig jaar, nog niet van de grond komen, en de live muziek schoot er ook bij in. Wel was er zondagmiddag in de Kerkstraat een show met spetterende percussie en virtuoze dans van het rondtrekkende Waterlinie Festival met de voorstelling 'Party van de Prins' voor de kinderen. Dat trok weer een eigen, aandachtig en enthousiast publiek.

Meer berichten