De editie van vorig jaar. (Foto: Privé)
De editie van vorig jaar. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Glasstad Classic Car Rally op 21 september

LEERDAM - 21 september wordt de 16e editie van de Glasstad Classic Car Rally verreden. Deze rally, waarbij veel van de navigatiekunde van deelnemers zal worden gevergd is reeds lang een fenomeen in de regio.

Er hebben zich al weer vele equipes ingeschreven, waaronder klassieke Jaguars, Healeys, en diverse Rolls Royces en Italiaanse sportwagens. Er zijn echter nog startplekken beschikbaar. Nog tot daags voor de rally kan een ieder met een klassieke cabrio of sportwagen zich inschrijven. Dit kan via de website www.gccr.nl. Vanaf 12.01 start iedere minuut een equipe vanaf het Reilingplein in Leerdam. Voor die tijd is het voor publiek en rijders natuurlijk genieten van de aanwezige klassiekers en sportwagens. Rond 16.30 zijn de wagens dan weer terug in Leerdam en volgt de prijsuitreiking.

Met behulp van in de rally wereld bekende technieken zoals "bolletje-pijltje", "grensbenadering" en "kortste route op de kaart" worden de equipes door de prachtige omgeving van Leerdam geleid. De uitdaging is precies op tijd de opdrachten uit te voeren. Te snel, te langzaam of verkeerd gereden levert strafpunten voor het klassement op.

De uitzetters van de rally zijn al tijden bezig geweest de rit voor te bereiden. Dat lijkt makkelijker dan het is. Immers; je wil het voor de beginnende rijder "doenbaar" laten, en voor de ervaren rallycrack ook een uitdaging maken. Kunst is dan ook te zorgen dat niemand zonder strafpunten binnen komt, maar ook niemand buiten de tijdlimiet raakt. Emile Huysman, die dit werk de laatste jaren leidt voor deze rally hierover "Het leuke van de regio Vijfheerenlanden, de Betuwe en Altena is dat je zoveel afwisseling hebt, en altijd wel een nieuw element kan toevoegen aan de rally. Ook dit jaar hebben we samen met sponsors weer een paar heel bijzondere elementen ingebouwd!"

Dit jaar wordt met de opbrengst van de rally het project 'Fietsmaatjes Leerdam' ondersteund. Circa 12% van de Nederlandse bevolking heeft een beperking in bewegen, horen, zien of cognitieve vaardigheden. Ze missen daardoor beweging, contacten, zingevende activiteiten, zijn soms eenzaam of hebben een negatief zelfbeeld. Het project fietsmaatjes is een mooi initiatief waardoor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen met behulp van vrijwilligers toch regelmatig een 1 tot 3 uur durende fietstocht kunnen maken. Dit middels een duofiets met elektrische ondersteuning. De opbrengst van de GCCR 2019 zal dan ook volledig ten goede komen aan Fietsmaatjes Leerdam.