Het Neander jongenskoor. (Foto: Nynke Feijen)
Het Neander jongenskoor. (Foto: Nynke Feijen) (Foto: Photographer: Nynke Feijen)

Cantus Kamerkoor in Grote Kerk in Vianen

VIANEN - Virtuoze werken naast intieme motetten, koorwerk en soli, dit kunt u zaterdag 28 september ondergaan in Vianen.

U hoort dan het kwalitatief hoogstaande Cantus Kamerkoor, een koor met veel zuiverheid en uitstraling, en het Orion barokorkest met gespecialiseerde barokmusici met een afwisselend cantate-concert. Tevens zingt het Neander Jongenskoor nog twee vrolijke aria's van Bach. Afgelopen twee jaar hoorde u wellicht dit gezelschap met de uitvoering van de Matthäus Passion in deze kerk. Tussendoor hoort u enkele korte prikkelende toelichtingen. Dirigent is Sietse van Wijgerden. U krijgt korting bij vooraf reserveren, toegang is dan €15,- U kunt vooraf reserveren bij Emiel, voorstraat 100 Vianen, of via: www.muziek-tussen-de-rivieren.weebly.com Bij het concert zelf is de entree: €17,50  en jeugd t/m 18 jaar €5,- Aanvang 20:00 uur.

Het programma start in de verstilling met het gregoriaanse Media Vita, ook in het midden van het programma het gregoriaanse Surrexit. Vanuit de diepte met het aangrijpende werk 'Der Gerechte kömmt um', dit werk is waarschijnlijk door Lotti gecomponeerd, maar door Bach op een nog hoger plan gezet. De cantate BWV 146 'Wir müssen durch viel Trübsal in das Reich Gottes eingehen' is een hoogtepunt in dit concert. Oorspronkelijk was het een vioolconcert, maar het is nu bewerkt door Bach voor orkest met een virtuoze orgelpartij gespeeld door Marcel van der Poel, tezamen met orkest.

In het tweede deel van deze cantate, oorspronkelijk ook voor viool en orkest, heeft Bach bovenop het oorspronkelijke deel nog eens een extra koorpartij gelegd, waardoor het een grotere emotionele lading krijgt. Verder hoort u het grootse werk de Lutherse messe BWV 236: virtuoze koor en solo werken vergelijkbaar met de Hohe Messe. Het jongenskoor zingt in een kort voorprogramma om 19.45 enkele mooie liederen, in het programma tevens de Bach-aria 'Wie freudig ist mein Herz' en 'Mein Gläubiges Herz'. De solisten deze avond zijn: sopraan Jacqueline Meijer, alt Daniëlla Buijck, tenor Paul Kieviet, bariton Sietse van Wijgerden.