De gemeente Vijfheerenlanden is een van de proeftuinen voor Maatschappelijke Diensttijd. (Foto: Jeroen Danz)
De gemeente Vijfheerenlanden is een van de proeftuinen voor Maatschappelijke Diensttijd. (Foto: Jeroen Danz) (Foto: Jeroen Danz)

MDT voor jongeren van start in Vijfheerenlanden

De gemeente Vijfheerenlanden is een van de proeftuinen voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT). De bedoeling is dat er over twee jaar een landelijke regeling komt. SamenDoen en Welzijn Vianen starten 28 oktober met de eerste groep jongeren (15-27 jaar). Kwartiermaker Desiré van Veldhoven: "We gaan het rugzakje van jongeren vullen met vaardigheden, waar ze de rest van hun leven wat aan hebben." Talentbegeleider Aisenur Tursucu benadrukt dat het programma aansluit bij de beleving van jongeren. "Inspirerende dingen, niet schools. Een persoonlijke ontwikkelreis."

Door Jeroen Danz

VIJFHEERENLANDEN - MDT is bedoeld voor jongeren die even geen idee hebben welke kant ze op willen. Desiré: "Je hebt net een opleiding afgerond, maar wat wil je ermee? Of je bent met school gestopt en weet even niet hoe nu verder. Je bent op zoek naar een baan, maar weet niet wat bij je past. Dat betekent keuzes maken. MDT helpt je hierin."

MDT is voor-en-door-jongeren. Er is natuurlijk een programma, maar deelnemers krijgen ook de ruimte zelf om met ideeën te komen. "MDT is een cadeautje voor jezelf," benadrukt Desiré. "Je gaat dus ook meedenken en meewerken aan het programma en je bepaalt zelf je eigen route." Iedere deelnemer gaat zowel individueel als in de groep aan de slag. "Voor jezelf ga je op een persoonlijke ontwikkelreis en tegelijkertijd leer je van de anderen," legt Aisenur uit. "Samen werk je aan een maatschappelijk project, ga je aan de slag bij een bedrijf dat je interessant lijkt en word je individueel gecoacht worden." In de groep zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan hoe om te gaan met tegenslag en zelf keuzes kunnen en durven maken. Aisenur: "Eeen training hoe je van je idee een bedrijf maakt of een weerbaarheidstraining zijn andere voorbeelden van onderdelen waar je voor kunt kiezen."

Gezocht wordt nog naar plekken waar jongeren achter de schermen kunnen kijken. "Het gaat niet om langdurige stages!," benadrukt Desiré. "We zoeken naar bedrijven en instellingen die willen investeren in de toekomst van jongeren, hen rondleiden en de mogelijkheid biedt in 'de keuken' te kijken. Meedenken in welk soort (vrijwilligers)werk of opleiding het talent van de jongere het beste tot z'n recht komt." Deelname aan MDT is gratis. "En jongeren uit de gehele gemeente Vijfheerenlanden kunnen deelnemen," benadrukt Aisenur. "We zoeken jongeren uit alle kernen die zichzelf een half jaar gunnen om zelf de juiste keuze te maken. Die hiermee enthousiast aan de slag willen. En weet je niet zeker of het wel iets voor je is: je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek!" Meer informatie is te vinden op de website www.mdtvijfheerenlanden.nl. Aanmelden of meer informatie opvragen kan met het contactformulier dat te vinden is op deze website.

Meer berichten