De bijna complete Glasspijkers-crew leeft zich al volop in. (Foto: Jeroen Danz)
De bijna complete Glasspijkers-crew leeft zich al volop in. (Foto: Jeroen Danz) (Foto: Jeroen Danz)

Glasspijkers in Stadspodium GO

In Stadspodium GO in Leerdam is vrijdag 4 oktober de eerste 'editie' van Glasspijkers te zien. Een nieuw satirisch programma van onder andere de makers van Editie Leerdam.

Door Jeroen Danz

LEERDAM - "Na zeven seizoenen waren we aan iets anders toe," stellen initiatiefnemers Guus Smid en Rob Witteveen. Met Glasspijkers wordt de keuze van onderwerpen breder en minder afhankelijk van de actualiteit. "Meer flauwekul. Sketches met typetjes . Onderwerpen die we zelf interessant vinden. Muziek en interactieve elementen. Geen grenzen. En satire op de rand van het politiek correcte," waarschuwen beiden. Wie de laatste Editie Leerdam heeft bijgewoond, met de pseudo-burgemeester kandidaat, weet wat te verwachten. "Een deel van het aanwezige publiek had in eerste instantie niet in de gaten dat het satire was. Een mooier compliment konden we niet krijgen."

Een periode van zeven jaar Editie Leerdam vraagt natuurlijk om enige reflectie. "We waren er een beetje klaar mee, " vertelt Guus. "Het was veel werk voor een kleine harde kern." En dan waren er de gasten. "Het was wachten op het nieuws, wat er vaak niet kwam," vult Rob aan. "En dan had je ook vaak gasten die eigenlijk nog niets mochten zeggen of zelfs op het laatste moment afzegden. Dat werd frustrerend."

Met het nieuwe programma Glasspijkers is dat verleden tijd. Het gaat gemaakt worden door een kerngroep van negen leden. Tijdens een brainstorm worden ideeën verzameld en de taken verdeeld naar specialisme en vaardigheden. Rob: "We zijn dus niet meer afhankelijk van input van derden. We willen er zelf graag plezier aan beleven." Het moet ook allemaal wat sneller. Guus: "We kunnen nu zelf het tempo bepalen. We gaan voor korte sketches, filmpjes en muziek. Veel schakelen tussen items. Een programma van circa een uur en geen pauze. En na afloop is er in de foyer de mogelijkheid om ons af te zeiken!"

"Glasspijkers krijgt dit seizoen maar twee aflevering: naast 4 oktober op 6 maart 2020," verduidelijkt Rob. "Het maken van het programma is veel werk. Teksten schrijven, muziek maken, een script en dan natuurlijk repeteren." Dat laatste geldt niet voor de speciale gast. Guus: "We hebben Teus Meijdam als serieuze gast uitgenodigd. Hij is betrokken bij de voorbereiding, maar wordt deels in het ongewisse gelaten. Dat maakt het spannend, en niet alleen voor hem."

In het programma zitten ook nog enkele interactieve elementen. Rob: "Er is de Glazen Spijker Competitie en we sluiten af met een meezinger."

De organisatoren hebben er zin, maar hebben nog wel een tip. "Neem scheenbeschermers en schoenen met stalen neuzen mee," grijnst Guus. "We vragen enig incasseringsvermogen van het publiek, want we schuwen de ruwe tackle niet."

Glasspijkers is vrijdag 4 oktober te zien in Stadspodium GO aan het Voogdplein in Leerdam. Aanvang is 21.00 uur en de toegang is gratis. Reserveren kan via www.go-leerdam.nl. Vol is vol!

Meer berichten