Energiecongres Vijfheerenlanden

LEXMOND - Op vrijdag 4 oktober organiseert de gemeente Vijfheerenlanden een Energiecongres in Huis Het Bosch in Lexmond. Het congres staat in het teken van de energietransitie. Hoe we op duurzame manieren energie op kunnen wekken en minder energie kunnen verbruiken.

Dagelijks zien we voorbeelden dat we met elkaar een opgave hebben om de klimaatveranderingen te stoppen. In 2030 moeten we met elkaar 49% minder CO2 uitstoten. Dat bereiken we niet zo maar. We moeten met elkaar aan de slag. Om samen met onze inwoners, raadsleden en partners in gesprek te gaan, heeft Vijfheerenlanden een energiecongres georganiseerd.

Programma

Geïnteresseerden zijn de hele dag of een deel van de dag van harte welkom. 's Ochtends spreken Helga van Leur, wethouder Christa Hendriksen, Gerrie Fenten (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Nicole de Koning (TNO) over wat ons de komende jaren te doen staat op het gebied van energietransitie. Wat moeten we doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Wat zijn de nationale doelstellingen en hoe gaan we dit vormgeven binnen de gemeente Vijfheerenlanden? Hoe maken we Nederland aardgasvrij? En wat betekent dit voor de inwoners?

Na een duurzame lunch zijn er 's middags drie deelsessies met presentaties over energie uit water, aarde en zonne- en windenergie. Vervolgens wordt het energiespel gespeeld, onder leiding van de Hanze Hogeschool Groningen. Tijdens dit interactieve spel maken de deelnemers samen een stad of dorp energieneutraal. Op deze manier ontdekken we de uitdagingen van de energietransitie.

Het dagprogramma sluiten we af met energiecommissaris Ruud Koornstra: over innovatieve manieren waarop ondernemers inspelen op de veranderingen in energieaanbod. Na afloop is er voor de gasten de mogelijkheid om in een elektrische auto te rijden.

Het avondprogramma is speciaal voor jongeren (16 tot 26 jaar). Onder leiding van Natuur en Milieufederatie Utrecht gaan we het gesprek met jongeren aan. Hoe zien zij de gemeente van de toekomst?

Aanmelden

Aanmelden voor het energiecongres kan door een mail te sturen naar duurzaam@vijfheerenlanden.nl of op www.vijfheerenlanden.nl/energieprogramma. Vermeld bij de aanmelding met hoeveel personen u komt. Jongeren kunnen zich voor het avondprogramma aanmelden via www.vijfheerenlanden.nl/livesessie.

Meer berichten