'We hebben weer ons best gedaan om er een feestje van te maken en we hoeven tenslotte geen winst te draaien', zegt voorzitter Dirk Harteveld. Foto: Mieneke Lever-van Dieren
'We hebben weer ons best gedaan om er een feestje van te maken en we hoeven tenslotte geen winst te draaien', zegt voorzitter Dirk Harteveld. Foto: Mieneke Lever-van Dieren

362ste Termeise Paardenmarkt: 'Reünie en stukje gezelligheid'

AMEIDE - De Termeise Paardenmarkt staat gelijk aan een reünie en een stukje gezelligheid, volgens voorzitter Dirk Harteveld, die al weer 24 jaar zitting heeft in de Stichting Paardenmarkt Ameide. Een groep van zestien mannen vormt de markcommissie die zich belangeloos inzet om de traditie van ruim 360 jaar in ere te houden. "10 oktober gaan we ervoor, we hebben er alle zestien zin in," glundert hij.

Door Mieneke Lever-van Dieren

"Er zijn heel veel vrijwilligers bij betrokken, ook op de dag zelf," legt hij als we in het winkelcentrum een bakkie doen bij Irene. "Maar we doen het voor de mensen van Ameide." Irene bevestigt dat het gaat om het familiegevoel. "Alle oud-Termeienaren komen terug naar hun roots. Alleen al daarvoor moet de Paardenmarkt blijven bestaan."

De voorbereidingen voor zo'n dag beginnen steeds vroeger, vertelt de voorzitter. "Het was even aankijken hoe het met de overgang naar de nieuwe gemeente ging, maar die is gelukkig vlekkeloos verlopen. Omdat er duizenden mensen op zo'n dag het stadje bezoeken, zijn de veiligheidsnormen aangescherpt. Maar ik zeg er wel bij dat iedere deelnemer dat doet op eigen risico."

Ideeën genoeg

"Ooit was er een aanbod van paarden en pony's ter keuring, rond de tweehonderd stuks. Daar droom ik nog steeds van", mijmert de voorzitter. "Ik heb nog ideeën genoeg hoor, maar als het er net als vorig jaar honderd zijn, dan ben ik er ook al blij mee. Het is natuurlijk wel een dure hobby."

Overigens gaat het niet alleen om de keuringen, ook alles eromheen maakt deze dag speciaal. 's Morgens de warenmarkt tot 16.00 uur met ongeveer 120 kramen en grondplaatsen, de kermis, 's middags de Special Guest 'all the way from Australia', ringsteken, showprogramma en bestgaand rijpaard/pony en tuigpaard onder het zadel, kampioenschap koekslaan en 's avonds een spectaculair vuurwerk. Ook de ambachtsheer Chris van Stolk komt weer over uit Engeland.

Handen en voeten

De Paardenmarkt wordt op handen en voeten gedragen door mensen vanuit Ameide en omstreken, weet Harteveld, die als veehouder het boerenprotest op 1 oktober natuurlijk nauwlettend volgt, maar de 10de oktober net zo belangrijk vindt. "Het kost natuurlijk wel wat, maar we hebben voldoende inkomsten via onze sponsoren. En we worden ook financieel gesteund door Vrienden van de Paardenmarkt. We hebben weer ons best gedaan om er een feestje van te maken en we hoeven tenslotte geen winst te draaien."

Info

Alle informatie over de 362ste paardenmarkt is te vinden op de website www.paardenmarktameide.nl