Vijfheerenlanden heft nog altijd geen toeristentax

VIJFHEERENLANDEN - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel of op een camping in de gemeente Vijfheerenlanden betalen geen toeristenbelasting. Dit is in schril contrast met 295 andere Nederlandse gemeentes die deze tax wél heffen. De gemiddelde toeristenbelasting voor een hotelovernachting in Nederland ligt op 1,38 euro. In de provincie Utrecht ligt de gemiddelde logiesbelasting op 1,4 euro. Dit blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. 
 

Vijfheerenlanden belast camping- en hoteleigenaren dus nog altijd niet met een logiesbelasting. In veel omliggende gemeentes ligt dit anders. De gemiddelde toeristentax in Utrecht ligt op 1,4 euro. De duurste gemeente in de provincie is overigens Utrecht met een tax van 6,47 euro per nacht. Landelijk gezien is Vijfheerenlanden een van de zestig Nederlandse gemeentes waar geen toeristenbelasting wordt geheven.

Meebetalen  aan voorzieningen

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeentes zijn er 295 gemeentes die een toeristenbelasting heffen.

Gemeentes heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeentes hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeentes. 

https://www.vakanty.nl/

Meer berichten