Er was veel belangstelling bij de inloop over het nieuwe spektakel 'Watervlucht'. Foto: Jacques Stam
Er was veel belangstelling bij de inloop over het nieuwe spektakel 'Watervlucht'. Foto: Jacques Stam

'Watervlucht' heeft figuranten nodig

Door Jacques Stam

VIANEN - Er was veel belangstelling bij de inloop over het nieuwe spektakel 'Watervlucht', dat in het voorjaar in Vianen wordt gebracht door de stichting 'Licht op Vianen'. Met een paar honderd amateurs, ondersteund door een professioneel artistiek team, organiseert de stichting 'Licht op Vianen' de theatrale evacuatiestoet 'Watervlucht' als openlucht voorstelling in het centrum van Vianen.

Het speelt zich af in de Louwmaand van 1809, als een van de ergste watersnoodrampen uit de geschiedenis door een reeks van dijkdoorbraken het hele rivierengebied treft. Mensen van het platteland rondom Vianen zoeken met vee en huisraad hun toevlucht in de hoger gelegen en ommuurde stad. Een menigte mannen, vrouwen en kinderen vlucht voor het stijgende water vanuit het buitengebied naar de binnenstad van Vianen. De stichting is op zoek naar acteurs en figuranten die er samen met musici, zangers en dansers iets prachtigs van willen maken. Maar ook voor de organisatie worden vrijwilligers gezocht op alle gebied. Hele gezinnen dus ook kinderen.

Geul Pontwaard

De opzet is te beginnen bij de Geul Pontwaard richting de Lek. Daar gebeurt veel langs en onderwater met veel beweging, dans en percussie, het fysiek gevecht met de elementen. Daarna verplaatst de voorstelling zich naar de Voorstraat. Een massa vluchtelingen komt uit alle hoeken en gaten de binnenstad in. Er zijn kleine scènes, anekdotes, veel koorzang. Mensen komen hun huizen uit en laten duidelijk merken dat niet iedere vluchteling welkom is. De derde locatie is de Grote Kerk, daar komt als het ware een expositie van kleine intieme taferelen. Vrouwen hangen kleding te drogen, kinderen spelen, mannen praten met elkaar, gewonden worden verzorgd. Hier is ook ruimte voor veel muziek.

Meld je aan of kom naar een van de eerstvolgende informatiebijeenkomst op 6 november om 19.30 uur, voor kinderen op 6 november om 15.00 uur in de Egbertusschool in Vianen.

Kijk voor meer informatie op www.lichtopvianen.nl

Meer berichten